Discours de M. l’Ambassadeur prononcé lors de l’inauguration de la place Berthelot

Domnule prefect,
Domnule preşedinte al consiliului judeţean ,
Domnule primar,
Domnilor veterani,
Dragi tineri,
Doamnelor şi domnilor

Este o foarte mare onoare pentru mine să asist, astăzi, la inaugurarea acestei pieţe care va purta, de acum, numele de « General Berthelot ».
Numeroşi soldaţi ai misiunii Berthelot sunt înmormântaţi în cimitirul Eternitatea din oraş.
Generalul Berthelot însuşi a venit deseori în acest oraş.
Mai întâi a venit pentru a inspecta escadrila franco-română care era staţionată aici. De asemenea, a venit aici pentru a-i vizita pe cei răniţi, pe cei bolnavi, pe medicii şi infirmierele care lucrau în serviciul victimelor de toate naţionalităţile.
După o vizită la spitalul franco-român din Galaţi, o măicuţă îl descria aşa : « Foarte înalt, foarte afabil, puternic, simplu, [generalul Berthelot] este un adevărat soldat cu ceva patern care vă face să vă simţiţi imediat bine ».
După război, generalul Berthelot a revenit la Galaţi cu mareşalul FOCH. Cu această ocazie, amintindu-şi de rolul pe care l-a jucat oraşul în ajutorarea răniţilor din timpul şi de după ofensiva din iarna lui 1916, şi amintindu-şi suferinţele cauzate de bombardamentele germane, el decorează oraşul cu « Croix de guerre ».
Cu puţin înainte de comemorarea centenarului declanşării Primului Război Mondial, sunt emoţionat de faptul că oraşul Galaţi a decis să redea unei pieţe din oraş numele acestui ofiţer francez.
Acest lucru va face să se audă în aceste locuri numele unui francez foarte ataşat de România. Un francez de origini modeste, ajuns la cele mai înalte responsabilităţi prin munca sa şi prin competenţa sa şi care a servit Franţa şi România cu mult curaj şi convingere.

Trăiască Franţa, trăiască România, trăiască prietenia franco-română !

Dernière modification : 18/11/2013

Haut de page