Discours de l’ambassadeur à l’occasion de l’inauguration de l’exposition Futurotextiles (15 octobre 2013)

Domnule Ministru,
Domnule Director,
Doamnelor şi Domnilor,
Madame la Commissaire,
Dragi prieteni,

Şi dacă viitorul nu ar depinde decât de un fir ?!

Iată obiectivul acestei expoziţii Futurotextiles care aduce un suflu inovator în Europa şi în toată lumea, şi pe care o inaugurăm în seara aceasta la Bucureşti în cadrul unui eveniment cu totul excepţional.

Pentru că această expoziţie este cu adevărat excepţională : o bluză care îşi schimbă culorile în funcţie de dispoziţia celui care o poartă, materiale pe bază de celuloză de crab, îmbrăcăminte care accelerează bronzarea… Iată inovaţiile tehnologice ale expoziţiei Futurotextiles, care va fi prezentată în câteva minute de către Caroline DAVID.

Creată de către asociaţia Lille 3000 în 2006 şi îmbogăţită de-a lungul anilor, FuturoTextiles prezintă textilele de mâine : textile inteligente, inovaţii tehnologice ale viitorului, care ne rezervă multe surprize.

Futurotextiles se înscrie perfect în dinamica noului sezon cultural francez din România intitulat « Tendinţe ».

Pentru că această expoziţie prezintă trei tendinţe :

- prima este cea a inovaţiei : această expoziţie ilustrează în mod remarcabil capacitatea de inovaţie a inginerilor, dar şi a designerilor, în scopul ameliorării vieţii noastre şi a mediului în care trăim, pentru că multe dintre aceste inovaţii vor permite o mai bună utilizare a resurselor şi a energiei.

- cea de-a doua este reprezentată de miza economică şi de legătura dintre cunoştinţele tradiţionale şi tehnicile viitorului : putem astfel să înţelegem, graţie obiectelor prezentate aici, cât potenţial aduce o tehnică veche în viaţa noastră cotidiană. Iată miza expoziţiei Futurotextiles, născută într-o regiune a Franţei, în Nord-Pas-de-Calais, pe care industria textilă a întreţinut-o de-a lungul mai multor secole. Această expoziţie este susţinută de către reţeaua economică Acte care reuneşte 70 de oraşe europene cu tradiţie textilă.

- în fine, cea de-a treia este tendinţa pluridisciplinară : textilele viitorului vor avea bine-înţeles un loc important în cadrul modei, dar şi în mobilier, în sport, în confort, în ceea ce priveşte protecţia sau mediul înconjurător. Intreaga miză stă în perceperea acestei revoluţii textile care se găseşte la confluenţa dintre design, tehnologie şi economie.

Mulţumesc tuturor celor care au permis această frumoasă aventură culturală, echipei Lille 3000 şi sponsorilor săi, Institutului francez din România şi partenerilor săi dar şi Muzeului Naţional de Istorie.

Datorită imensului său succes de la Timişoara, din luna septembrie, cu mai mult de 5 000 de vizitatori, doresc publicului bucureştean să aibă aceeaşi întâlnire frumoasă cu aceste fantastice curiozităţi.

Mulţumesc frumos

Dernière modification : 05/11/2013

Haut de page