Discursul Ambasadorului Frantei la Mărăşeşti (6 august 2013)

Domnule preşedinte,
Domnule prefect,
Domnule primar,
Domnilor generali,
Domnilor veterani,
Doamnelor şi domnilor,

Este o mare onoare pentru mine să pot fi alături de dumneavoastră, aici la Mărăşeşti, pentru a comemora acea luptă din august 1917 în care atâţia oameni şi-au pierdut viaţa.

Am mai multe motive să fiu extrem de onorat.

In primul rând, sunt onorat să aduc un omagiu aici, la Mărăşeşti soldaţilor din ţările noastre care au căzut la datorie în România şi în Franţa în timpul Primului război mondial. Corpurile soldaţilor români înmormântaţi în Franţa şi cele ale soldaţilor francezi înmormântaţi în România reprezintă o legatură palpabilă între ţările noastre, care ne reaminteşte cât de legaţi suntem, uniţi prin aceeasi istorie şi prin acelaşi destin european.

De asemenea, sunt onorat să fiu invitat la această ceremonie în acest loc pe deplin renovat în vederea comemorării centenarului Primului război mondial. Lucrările de renovare au redat strălucire acestui osuar atât de celebru.

Chiar dacă România nu a intrat în război decât în anul 1916, a cunoscut încă din 1914, consecinţele violente cu care Europa era confruntată, şi va fi vizată de festivităţile de comemorare a centenarului care vor debuta în 2014, în toata lumea.

Acest centenar va fi marcat în diferite moduri: prin ceremonii militare, colocvii susţinute de istorici, dar şi prin spectacole care să evoce producţiile culturale de anvergură pe care acest eveniment major al istoriei lumii le-a produs. In 2014, ambasada Franţei în România va dirija dealtfel o parte din activităţile sale culturale spre acest subiect şi va încerca să facă cunoscută această pagina esenţială din istoria comună a ţărilor noastre, de care putem fi mândri.

Dar acest centenar va fi, de asemenea, ocazia de descoperi sau de a redescoperi locuri de amintire ale naţiunilor noastre. Vor fi mulţi compatrioţi ai noştri care vor dori să meargă pe urmele strămoşilor lor şi care vor dori să redescopere regiunile unde s-au purtat luptele.

Judeţul Vrancea va fi printre primele vizate de acest interes. Autorităţile de aici au condus, de mai mulţi ani, un important program de valorificare a locurilor de amintire ale Primului Război Mondial şi sunt fericit să văd astăzi rezultatul acestor eforturi.

Dorinţa este, deci, ca anul 2014 să reprezinte ocazia unei redescoperiri, redescoperire a istoriei noastre comune, dar şi redescoperirea unor locuri foarte frumoase, unde vom fi invitaţi să păşim pe urmele strămoşilor care au luptat împreună pentru patrie şi pentru libertate.

Trăiască România, trăiască Franţa, trăiască prietenia franco-română !

Dernière modification : 05/11/2013

Haut de page