Discursul Ambasadorului cu ocazia seminarului franco-german pe tema regionalizarii (17 aprilie 2013)

In 1981, la momentul lansarii procesului de descentralizare, Presedintele François Mitterrand spunea : « Franta a avut nevoie de o putere centralizata pentru a putea functiona, iar astazi are nevoie de o putere descentralizata pentru a nu se dezmembra ». Acea idee enunţa o tema care ne preocupa astazi, în cadrul acestui seminar : cum trebuie sa se organizeze un stat pentru a raspunde într-un mod cât mai eficient posibil asteptarilor cetatenilor sai în domeniul asistentei publice ? Cum poate el garanta buna functionare a democratiei si a coeziunii sale nationale ?

Pe lânga modificarile institutionale pe care le presupune, în special în ceea ce priveste legatura dintre autoritatile centrale si colectivitatile locale, descentralizarea transforma actiunile publice si raspunde mizei institutiilor europene, adica necesitatii de a conferi nivelului administrativ cel mai pertinent capacitatea de a se ocupa de o politica publica. In Franta stim ca statul central nu se poate ocupa de toate aspectele si de aceea am ales sa avem încredere în regiunile, în departamentele si în comunele noastre.

Iar acest proces de descentralizare cunoaste o continua transformare. Chiar si astazi mai dezbatem în Franta cum sa eficientizam mai mult actiunile publice, prin acordarea altor competente colectivitatilor.
Buna funcţionare a Uniunii Europene se realizează şi prin legăturile dintre colectivităţile locale din ţările noastre : euroregiunile, schimburile de experienţă şi programele de cooperare transfrontalieră constituie o sursă de creştere într-o perioadă de stagnare economică pe plan european, precum şi o sursă de îmbogăţire reciprocă. Europa se construieşte şi prin colectivităţile sale locale.

De asemenea, descentralizarea ne pune în faţa unor provocări noi, unor întrebări asupra istoriei şi a modului în care noi, popoarele europene, dorim să trăim democraţia.
Doamnelor şi domnilor, sper că la acest seminar, ce sărbătoreşte 50 de ani de la Tratatul de la Elysee, veţi avea posibilitatea să vă îmbogăţiţi din experienţele franceză şi germană - diferite, dar complementare – ţinând cont totodată că nu există un model unic.

Dernière modification : 05/11/2013

Haut de page