Discursul ambasadorului Frantei cu ocazia sarbatoririi zilei nationale la Cluj (14 iulie 2013)

Domnule Prefect, Domnule Preşedinte al Consiliului judeţean, Domnule Prim ministru,

Dragi compatrioţi, Dragi prieteni români,

Doresc în primul rând să vă mulţumesc pentru primirea pe care mi-aţi făcut-o în această frumoasă clădire, pentru mine este o plăcere să revin în frumosul Dumneavoastră oraş care a meritat să primească statutul de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 şi care va deveni probabil Capitala Europeană a Culturii în 2021.

Da, aţi înteles bine, Domnule Primar, propagarea culturii unui oraş nu poate fi separată de dezvoltarea sa economică. Viaţa culturală generează locuri de muncă, îmbogăţeşte calitatea vieţii şi permite dezvoltarea artistică a oamenilor, iar aici există numeroase atuuri care permit tinerilor să-şi dorească să studieze şi să lucreze la Cluj.

Profit de această ocazie pentru a mă adresa comunităţii franceze compusă în principal din studenţii francezi de la facultatea de medicină, farmacie şi medicină veterinară din Cluj, care sunt mai mult de 700 şi care vor fi, cel mai probabil, în jur de 850 la începutul anului universitar. Stiu că reprezentanţii lor ţin legătura şi cu Institutul nostru Francez şi cu Universitatea lor pentru a realiza proiecte la nivel local, iar acest lucru mă bucură foarte mult. Faptul că au învăţat limba română şi că s-au integrat la Cluj reprezintă una dintre bazele solide ale construcţiei europene.

Dacă studenţii noştri reprezintă şi o oportunitate pentru dezvoltarea oraşului, mândria noastră cea mai mare este prezenţa societăţilor franceze la Cluj, dintre care majoritatea cunoaşte o bună evoluţie, care duce la apariţia de noi locuri de muncă. Societăţile franceze au activităţi în sectoare importante ca de exemplu informatica, automatizările, industria auto. Doresc să subliniez şi rolul Clubului Francofon pentru Afaceri din Cluj şi rolul preşedintelui său, Domnul Bogdan HEREA, care aduce împreună pe toţi actorii francofoni din zonă şi promovează alături de Institutul Francez utilitatea profesională a limbii franceze. Să cunoşti limba franceză dar şi profesiile tehnice, iată cele două cerinţe principale ale guvernanţilor noştri francezi, valabile şi pentru Cluj.

La final, doresc să salut şi activitatea Institutului Francez din Cluj, Christophe Pomez şi toată echipa sa, care au permis culturilor noastre să se apropie. Doresc mult succes succesorului lui Christophe Pomez, Domnul Benoit Bavouset. Doresc de asemenea să mulţumesc, consulului nostru onorific, Pascal Fesneau, care este un veritabil liant între popoarele noastre.

Trăiască Franţa
Trăiască România
Trăiască prietenia franco – română !

Dernière modification : 05/11/2013

Haut de page