Discursul ambasadorului Frantei cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea Politehnica (1 octombrie 2013)

Domnule ministru, Doamna Presedinta, Domnule Secretar de stat, Domnule vice-Presedinte, Domnule rector, Dragi studienti

Universitatea Politehnică din Bucureşti îmi este deja cunoscută pentru că descopeream anul trecut, în cadrul instituţiei dumneavoastră, importanţa pe care o are în România deschiderea anului universitar şi pentru că am avut plăcerea de a mă întoarce aici în luna aprilie cu ocazia Polifest.

Numărul acordurilor de cooperare dintre ţările noastre sunt o mărturie a legăturilor strânse ce ne unesc : 76 de acorduri ERASMUS, 42 de acorduri bilaterale cu universităţi franceze, 19 convenţii tripartite cu Agenţia Universitară a Francofoniei, peste 50 de teze de doctorat în cotutelă ! Ambasada Franţei şi Institutul francez din România doresc, de altfel, să fructifice aceste legături susţinând schimburile de excelenţă. Diversele parteneriate cu Institutul francez şi cu diferite companii precum GDF SUEZ, Renault sau Michelin, au permis în anul universitar 2012/2013 finanţarea a două noi burse de teză în cotutelă şi a trei burse de master. Numărul total de burse acordate studenţilor Universităţii Politehnice din Bucureşti se ridică la 18 !

Ca şi anul trecut, aş vrea să închei prin a mă adresa studenţilor. Iluştrii invitaţi prezenţi astăzi aici au amintit, fără îndoială, că România a decis să mizeze pe talentul inginerilor săi prin prisma celui mai mare proiect ştiinţific desfăşurat pe pământ românesc de la cel de-al Doilea Război Mondial : proiectul ELI-NP. Acum un an, Comisia Europeană şi-a dat acordul pentru finanţarea acestui impresionant program. Sunt profund impresionat de progresele concrete ale acestui proiect : construcţia clădirii a început deja, laserul va fi livrat de o companie franceză, THALES, şi există deja discuţii pentru realizarea unor programe de formare. În ceea ce priveşte acest ultim aspect, ţin să salut implicarea domnului Rector în crearea de punţi de legătură între instituţiile române şi franceze. Doresc, de asemenea, ca universităţi, şcoli de inginerie şi laboratoare franceze competente să se alăture omologilor lor români pentru a duce la bun sfârşit această sarcină fascinantă, dar şi foarte dificilă.

Va doresc tuturor mult succes în noul an universitar !

Dernière modification : 05/11/2013

Haut de page