Discursul ambasadorului Frantei cu ocazia închiderii Anului franco-german si a festivalului de muzica Coronensis (Braşov, 12 octobre 2013)

Domnule Ambasador,

Doamnelor şi Domnilor reprezentanţi ai colectivităţilor locale şi instituţiilor,

Dragi prieteni,

Tratatul de la Elysée a fost semnat la data de 22 ianuarie 1963 de către cancelarul Konrad Adenauer şi preşedintele Charles de Gaulle, fundamentând în mod oficial reconcilierea franco – germană şi marcând o încoronare a eforturilor de apropiere depuse în anii 1950 de cele două ţări.

Cu toate acestea, Tratatul de la Élysée a fost mai degrabă un punct de plecare, fiind actul fondator al cooperării şi al prieteniei franco-germane.

Toate evenimentele pe care Ambasadele Germaniei şi Franţei în România le-au organizat pe tot parcursul acestui an nu au reprezentat doar o privire spre trecut ci au permis şi vor continua să permită mobilizarea generaţiei tinere.

Prin urmare, este o mare plăcere pentru mine să particip în această seară la Braşov la festivitatea de închidere a manifestărilor dedicate anului franco-german, marcat printr-un deosebit moment artistic în cadrul celei de-a unsprezecea ediţii a festivalului de muzică de cameră Coronensis.

Momentul artistic din această seară corespunde pe deplin spiritului Tratatului :
-  Pe de o parte, el se înscrie în cadrul unui festival a cărui ambiţie este de a împărtăşi şi de a descoperi valorile muzicale, bazându-se pe o moştenire muzicală dar sprijinind totodată şi muzica contemporană ;
-  Pe de altă parte, el subliniază relaţiile armonioase care au existat dintotdeauna între români şi saşi, relaţii care au permis locuitorilor Braşovului să păstreze un climat de armonie, demonstrând totodată un veritabil spirit european.

Doresc să mulţumesc tuturor persoanelor care au permis realizarea acestui eveniment de excepţie, atât organizatorilor festivalului cât şi Institutului francez, Alianţei franceze şi Agenţiei consulare din Braşov, fără a uita implicarea Ambasadei Germaniei şi a Centrului cultural german din Braşov.

Vă doresc tuturor o seară plăcută !

Dernière modification : 05/11/2013

Haut de page