Vize si formalitati pe teritoriul Frantei [fr]

ATENTIE ! : Regulamentul n°610/2013 al Parlamentului european si al Consiliului din data de 26 iunie 2013 referitor la modificarea Codului Frontierelor Schengen (CFS) revizuieste în special dispozitia relativa la documentul de calatorie pe care cetatenii din tarile terte, supusi sau nu obligatiei de viza, trebuie sa îl prezinte în momentul trecerii frontierei externe.
Astfel, aplicând noul articol 5 alineat 1 a) al CFS, pentru a efectua un scurt sejur (cu o durata care nu depaseste 90 de zile pe toata perioada de 180 de zile petrecute pe teritoriul statelor membre), cetatenii din statele terte trebuie sa posede un document de calatorie în curs de valabilitate care sa le autorizeze trecerea frontierei externe, în conformitate cu urmatoarele criterii :

"i) durata sa de valabilitate sa fie cu 3 luni mai mare decât data la care solicitantul a prevazut sa paraseasca teritoriul statelor membre (...).

ii) a fost eliberat de mai putin de 10 ani".

Aceasta obligatie a intrat în vigoare la data de 19 iulie 2013.

Vize / Formalitati de intrare în Franta

- Cetateni români: Suprimarea obligativitatii de viza pentru cetatenii români

Odata cu aderarea României la Uniunea Europeana, regulile de admitere de sejur si acces pe piata muncii în Franta au fost modificate în ceea ce-i priveste pe cetatenii români. Astfel, acestia pot sa intre în Franta metropolitana doar cu un pasaport sau cu o carte de identitate valabile. Ei pot de asemenea sa stea pe teritoriul francez mai mult de trei luni fara sa aiba nevoie de o viza de lung sejur.

- Dreptul de munca pentru cetatenii români

Dreptul de sejur nu implica si dreptul de munca. Pentru cetatenii români care doresc sa desfasoare o activitate salariala, oricare ar fi durata acesteia, se aplica legislatia franceza a muncii, care cuprinde 150 de meserii deschise, fara restrictii, pentru cetatenii români, începând cu data de 1 ianuarie 2007, în 7 sectoare de activitate.

- Aveti nevoie de viza ?

Pentru a sti daca aveti nevoie de o viza, va rugam sa consultati dosarul: Venir en France de pe site-ul Ministerului francez al Afacerilor Externe.

- Venir en France : http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/france_829/venir-france_4062/entrer-france_75722.html#sommaire_1

- Dispense de viza : http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/france_829/venir-france_4062/entrer-france_4063/les-etrangers-titulaires-un-passeport-ordinaire-dispenses-obligation-visa_70210.html

- Ce tip de viza trebuie solicitat ?

Tipul de viza necesar pentru intrarea în Franta depinde atât de durata si de motivul sejurului dorit. Pentru informatii referitoare la diferitele tipuri de viza, va rugam consultati dosarul: Venir en France pe site-ul internet al Ministerului francez al Afacerilor Externe.

- Tipuri de viza : http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/france_829/venir-france_4062/entrer-france_4063/quel-type-visa-solliciter_78852.html

Informatii despre formalitatile de urmat

- Stabilirea unui interviu

Pentru a depune o cerere de viza, obligatoriu trebuie solicitat în prealabil un interviu, prin mail, la adresa: visas.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr, prin telefon la nr. de tel.: 021 303 10 43 sau prin fax, la nr. de fax: 021 303 10 78. Va rugam sa indicati : numele, prenumele, nationalitatea, n° de telefon, n° de fax, daca este cazul, adresa de e-mail, scopul (profesional, turistic sau altul) si durata sejurului, precum si data solicitata pentru interviu.

IMPORTANT ! Inainte de perioadele turistice si de vacante, este recomandat ca solicitantii de vize sa depuna cererea
de interviu cât mai curând, cu maximum 90 de zile înainte de plecarea în calatorie. In cazul în care se înregistreaza numeroase solicitari de viza, interviul poate fi fixat într-un interval de 2 saptamâni.

Timpul alocat tratarii dosarului variaza de la caz la caz. Nu recomandam solicitantilor cumpararea unui bilet de calatorie nerambursabil înainte de obtinerea vizei. Solicitantii nu trebuie sa presupuna ca cererea lor de viza va fi automat solutionata pozitiv.

- Adresa si programul de lucru cu publicul al Serviciului de vize

Serviciul de vize, situat în intrarea Cristian Tell din Bucuresti (sector 1), este deschis publicului, în baza unei înscrieri prealabile, de luni pâna vineri de la orele 8.45 la 12.30. Pasapoartele cu vizele aprobate se recupereaza între orele 12.30 si 13.00 de catre solicitanti, în virtutea unei chitante.

Viza Schengen (scurt sejur cu o durata inferioara sau egala cu 90 de zile).

Viza de scurt sejur « Schengen » permite titularului sau sa tranziteze sau sa petreaca sejururi pe teritoriul statelor membre, cu o durata cumulata care nu poate depasi trei luni dintr-o perioada totala de sase luni.

Cererile de viza trebuie facute cel mai devreme cu trei luni înainte de data sejurului planificat. Posesorii unei vize cu intrari multiple pot sa faca cererea de viza înainte de a le expira viza, care trebuie sa fie valabila pentru o perioada de cel putin 6 luni.

Cererea de viza se face doar în virtutea unei înscrieri prealabile la Serviciul de Vize.

In principiu, înscririle se fac cu 14 zile înainte de data aferenta depunerii dosarului.

Este obligatoriu ca solicitantii de viza sa se prezinte personal la Serviciul nostru de Vize.

Important : fotografiile de identitate solicitate pentru cererile de vize trebuie sa corespunda normelor urmatoare :

- fotografia trebuie sa prezinte capul solicitantului, luat din fata, ea trebuie sa fie recenta si asemanatoare,

- format 3,5 cm X 4,5 cm,

- color,

- pe fundal deschis uni (fundalul întunecat nu este acceptat),

- capul trebuie sa fie descoperit.

Consultati detalii referitoare la caracteristicile fotografiilor de identitate: norme foto

PDF - 589.3 ko

In cazul în care dosarul nu este complet, puteti totusi sa depuneti cererea de viza. Cu toate acestea, nu veti primi un raspuns la cererea de viza decât în momentul în care dosarul este complet si conform.

Dosarul prezentat de catre solicitant în ziua interviului trebuie sa cuprinda :

A/ un formular de cerere de viza de scurt sejur care poate fi gasit mai jos si descarcat pentru a fi apoi completat recto-verso, semnat si însotit de o fotografie de identitate capsata pe formular. O fotografie de identitate suplimentara, necapsata, va trebuie de asemenea adaugata la dosarul solicitantului.

Formular de cerere de viza Schengen (scurt sejur):

PDF - 87 ko

Formular de cerere de viza Schengen (scurt sejur) în limba engleza:

PDF - 108.8 ko

B/ pasaportul a carui valabilitate trebuie sa fie mai mare cu trei luni fata de perioada sejurului planificat în Franta,

C/ doua dosare complementare: primul care sa contina documentele în original, prezentate în ordinea de mai jos, si un al doilea dosar care ca contina fotocopii ale acelorasi documente, asezate în aceeasi ordine :

1. permisul de sejur în România,

2. documente justificative ale activitatii în România :

- în cazul directorilor de societati : certificatul de înmatriculare la Registrul comertului, « certificat constatator » si statutul societatii;
- în cazul salariatilor : contractul de munca si adeverinta de munca din partea angajatorului;
- în cazul studentilor : carnetul de student, adeverinta de student de la universitate si foaia matricola;
- în cazul elevilor : adeverinta de elev de la scoala.

3. în cazul în care mergeti în Franta în scop profesional : scrisoare de invitatie din partea societatii franceze sau din partea angajatorului, care sa precizeze scopul si data calatoriei, dar si numele si adresa companiei la care mergeti în vizita.

4. rezervarea biletului de transport dus-întors (bilet de avion) sau alte justificative personale de transport. Nu va sfatuim sa cumparati biletele de transport înainte de obtinerea vizei.

5. documente justificative ale cazarii :
- în cazul în care mergeti în vizita la familie sau prieteni : adeverinta de primire obtinuta în Franta, din partea primariei de care apartine cu domiciliul persoana care va invita în Franta
- necesitatea justificarii sumei de 120 euro ca resurse financiare pe noapte, la fata locului

6. documente justificative ale mijloacelor de subzistenta pe durata sejurului (un extras de cont bancar recent care sa faca dovada tranzactiilor financiare pe o perioada de cel putin doua luni, sau cecuri de calatorie).

7. asigurarea medicala de calatorie valabila în tot spatiul Schengen, de o valoare de cel putin 30 000 € aferenta eventualelor cheltuieli de sanatate (aceasta asigurare poate fi obtinuta de la o agentie de turism).

8. Pentru membrii familiilor cetatenilor UE/EEE :

- actul de casatorie (original si fotocopie),
- carte de identitate sau pasaportul sotului (fotocopie)
- si/sau actul de nastere al copiilor minori (original si fotocopie).

NB : membrii familiilor cetatenilor UE/EEE nu trebuie sa prezinte o asigurare medicala.

Reamintim ca : pentru depunerea dosarului de solicitare de viza, este necesar sa va programati un interviu prin mail la adresa urmatoare : visas.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr sau prin fax la nr. 00.40.21.303.10.86, sau la nr de telefon 00.40.21.303.10.42/ 43.

- Viza de lung sejur (pentru un sejur cu o durata mai mare de 90 de zile).

Documentele necesare pentru vizele de lung sejur în calitate de student :

- Student bursier :

PDF - 19.6 ko

- Student nebursier:

PDF - 19.2 ko

Formular de cerere de viza de lung sejur în franceza:

PDF - 47.8 ko

Formulare de cerere de lung sejur în limba engleza:

PDF - 29.3 ko

- Termenul pentru obtinerea vizei, începând cu data depunerii cererii de viza

Termenul de obtinere a vizei variaza de la caz la caz. Nu sfatuim solicitantii de viza sa cumpere bilete de calatorie nerambursabile înainte de a fi obtinut viza. Solicitantii nu trebuie sa presupuna ca cererea lor de viza va fi automat solutionata pozitiv.

- Taxa de viza

NB : Taxa de viza se plateste doar în lei si nu este rambursabila în caz de refuz al vizei.

Tipuri de viza - Tarif în euro

Viza de tranzit aeroportuar sau viza de intrare si de scurt sejur (mai mic de 90 de zile) valabila pentru :
- Franta si spatiul Schengen, daca nu exista o alta mentiune pe viza acordata,
- o regiune sau un departament de peste mari (DROM) : Guadelupa (inclusiv Saint-Barthélemy si Saint-Martin) ; Martinica ; Guyana ; Réunion
- o tara africana reprezentata de Franta (Burkina Faso, Coasta de Fildes, Djibouti, Mauritania, Republica Centrafricana, Senegal, Togo)
60 €

Viza de tranzit aeroportuar sau viza de intrare si de scurt sejur (mai putin de 90 de zile) cu destinatia Noua Caledonie, Polinezia franceza, Wallis et Futuna, Saint-Pierre-et-Miquelon, Mayotte si regiunile australe si antarctice franceze 9 €

Viza de intrare si de lung sejur (mai mult de 90 de zile) valabila pentru Franta 99 €

Tarif redus (35 €) – aplicabil pentru cererile de viza Schengen, DROM si numai tarile africane terte :
- cetatenii din Albania, Bosnia, fosta Republica Yugoslava a Macedoniei, Moldova, Muntenegru, Rusia, Serbia si Ukraina, prin aplicarea unui acord de facilitare ;
- copiii de la 6 la 12 ani.

Gratuit pentru:
- membrii de nationalitati straine ai familiilor de cetateni ai altor state din UE/EEE si din Elvetia ;
- sotul de nationalitate straina al unui cetatean francez ;
- studentii bursieri ai guvernului francez, ai guvernelor straine sau ai fundatiilor straine si care beneficiaza de programe comunitare, pentru cererile de viza de lung sejur student.

Formulare care pot fi descarcate

Formular de cerere de viza Schengen (scurt sejur)

PDF - 87 ko

Formular de cerere de viza Schengen (scurt sejur) în limba engleza

PDF - 108.8 ko

Formular de cerere de viza de lung sejur în limba franceza:

PDF - 47.8 ko

Formular de cerere de viza de lung sejur în limba engleza:

PDF - 29.3 ko

- Intrebari / Raspunsuri legate de Vize

Daca aveti întrebari, puteti obtine raspunsuri la adresa urmatoare :
http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/france_829/venir-france_4062/entrer-france_4063/faq-visas_70310.html


- Legaturi utile

- Site-ul Ministerul Afacerilor Externe : http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/

- Site-ul Ministerului de Interne, al Teritoriilor de peste mari, al Colectivitatilor teritoriale si al Imigratiei : http://www.interieur.gouv.fr/

- Site-ul Oficiului francez al Imigratiei si Integrarii : http://www.ofii.fr/

- Service public.fr (site-ul oficial al administratiei franceze) : http://www.service-public.fr/

Un nou model de carte de sejur http://www.immigration.gouv.fr/spip...

Dernière modification : 08/11/2016

Haut de page